Project insectenhotel

Op zaterdag 1 september 2012 vond de officiële overdracht plaats van het insectenhotel op het tuinenpark De Koekelt. Het hotel biedt plaats aan bijen en andere insecten. Op de zijkant van de kast is een plaat aangebracht met afbeeldingen waarop precies te zien is met welke bij je te maken hebt. Het insectenhotel is vooral voor kinderen leuk om te bekijken. Veel insecten zijn voor mens en milieu heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden.

Het insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats en in de koude maanden een geschikt onderkomen. Naast het insectenhotel ligt de schooltuin. Een eigen plekje voor de jonge tuinders. 

Het nieuwe onderkomen voor de insecten is gebouwd door de tuinders  Henk van Roekel en Lammert Hendriksen

Zo maak je zelf een eenvoudig insectenhuis

stap 1

Wat hebben we nodig:

  1. blok hout met een doorsnee van 15 cm en een lengte van 20 cm
  2. twee plankjes van 20 bij 25 cm
  3. één plankje van 8 bij 50 cm
  4. bamboestokjes of rietstengels
  5. een boor
  6. houtboortjes van 4 tot 12 mm
  7. schroeven.
    Optie: voor het dak een stukje dakleer.

Zo maak je zelf een eenvoudig insectenhuis

stap 2

We zagen de bamboestokjes in lengtes van 20 cm en zorgen ervoor dat de verdikking aan het uiteinde komt te zitten. De insecten houden van een dichte wand achter in het gangetje. We boren gaten in het houtblok.
Het zaagsel verwijderen we uit de boorgaten, anders beschadigen de insecten hun vleugels. We boren verschillende groottes, zodat er gangen ontstaan met een diameter tussen de 4 en 12 mm. Het houtblok niet doorboren, de gang moet aan de achterkant gesloten zijn.

Zo maak je zelf een eenvoudig insectenhuis

stap 3

De plankjes schroeven we met twee schroeven vast op het blok hout.

Het plankje van 50 cm lang schroeven we vast aan de achterkant van het houtblok, zodat het boveneinde boven het dakje uitsteekt. Bovenin dit plankje boren we een gaatje om zo het insectenhotel te kunnen ophangen.

Zo maak je zelf een eenvoudig insectenhuis

stap 4

Onder het dakje plaatsen we nu de bamboestokjes. We vullen de ruimte helemaal op zodat alle stokjes goed vast komen te zitten. Het insectenhuisje is nu klaar en we hangen het minimaal een halve meter boven de grond, op een rustig plekje waar ook voldoende zon komt. Het liefst in de buurt van bloeiende bloemen. In het voorjaar leggen solitaire bijen hun eitjes in de holtes en ‘metselen’ ze de holtes dicht.

Immenfreude, Imkerfreude.

Deze namen schieten mij te binnen als ik terugdenk aan een prachtige kleinbloemige roos die bloeide in een prachtige tuin. Deze roos mocht zich verheugen op veel bezoek (insectenbezoek dus).  Na een aarzelend beginjaar is het er dan toch van gekomen. De bijenstal staat er, mede door subsidie van het “Veldhuizenproject” en het vele vrijwilligerswerk. De eerste bijenvolken staan er al en de bijen staan te popelen om hun bestuivingswerk op nagenoeg heel Veldhuizen te beginnen. Dat betekent dus ook dat er tijdens de volgende winter veel besjes aan de vele struiken zullen zitten. Veel vogels fourageren hierop. Dat de bijen ook nog wat honing halen is voor de imker en de consument mooi meegenomen.

De bijenstal- en tuin is omringd door een thujaheg die als functie heeft om de bijen te dwingen omhoog te vliegen en zodoende te voorkomen dat ze tegen de tuinburen aan vliegen. Met een zg. Pareltje van de stichting Landschapsbeheer Gelderland hebben we de aanplant van diverse insectenvoedselgevende gewassen kunnen realiseren. Op zich zal het bijengebeuren wel een wat vreemd iets blijven op de Koekelt. Weliswaar verbouwen de imkers geen tuinbouwgewassen, maar samen met de bijen leveren ze wel het noodzakelijke bestuivingswerk. Ook voor u!
Dicht bij de chalets bevinden zich ook al solitaire bijen in een zogenaamd bijenhotel. Deze naam doet vermoeden dat de insecten daarin maar voor korte tijd verblijven, maar ze logeren hier bijna een heel jaar. Daar over later meer. Veel dank is verschuldigd aan de schenkers en de bouwers van dit mooie gebeuren, wat bijdraagt aan een grotere biodiversiteit. Een woord van dank aan de Edese Bijenhouders Vereniging is hier ook op zijn plaats. Deze club nam nl. het initiatief om een bestaand stalletje opnieuw op te richten, uiteraard ook op een andere plek en uitgevoerd in een wat groter formaat. Namens onze imkers spreek ik de wens uit dat de samenwerking van tuinders en imkers optimaal mag blijven. Tuinenpark De Koekelt is de naam van het volkstuinencomplex.

De bijenstal en tuin verdient wat mij betreft een eigen passende naam. Wellicht kunnen we door samen met een kleurwedstrijd, te houden in de wijk Veldhuizen, ook komen tot het bedenken van een mooie naam. Terugkomend op de kop van dit schrijven hoop ik dat de imkers en hun bijen zich mogen verheugen op veel belangstelling.

Imkersgroeten van Jaap Doornweerd.

Klik op de foto voor een mooi filmpje over bijen!
Scroll naar boven