De tuin van ...

 

Mijn naam is Cor de Rooij. Ik ben 58 jaar en ben getrouwd. We hebben 4 kinderen en 8 kleinkinderen. Ik heb mijn tuin op complex ’t Landje sinds februari 1987. Ik realiseer mij nu, dat ik al ruim 30 jaar lid ben van VAT-Ede. Je mag wel zeggen dat ik een ervaren tuinder ben.

 Het tuinieren is er een beetje met de paplepel ingegoten. Ik ben er bekend mee vanuit mijn jeugd. Mijn ouders hadden (en hebben nog steeds) een moestuin. Ik ben daar mee opgegroeid.

 Ik heb gekozen voor een tuin op het ’t Landje, omdat dit heel dicht bij mijn woonhuis ligt. In het seizoen ga ik er regelmatig lopend naar toe, al is het maar voor een half uurtje. Afgelopen zomer kwam dat heel goed uit. Tijdens de droge periode kon altijd nog even snel na mijn werk naar de tuin om wat water te geven. Ook tijdens de oogst tijd is het makkelijk als je dichtbij woont.

 

Mijn tuin is ongeveer 120 m2 groot. De tijd die ik eraan besteed is door het seizoen heel verschillend. Tijdens de winter even niet, dat is ook wel weer even lekker, en in het groeiseizoen, afhankelijk van mijn eigen werkzaamheden, verschillende uren. De tuin is echt een leuke en naast mijn werk een rustgevende hobby.

Ik ben een traditionele tuinder. Ieder jaar teel ik vroege aardappelen en vooral groenten zoals spinazie, bonen, wortelen, bieten en diverse koolsoorten, die het ondanks de droge zomer heel goed hebben gedaan.

Daarnaast ook fruit en veel snijbloemen. Het is altijd leuk om met een bloemetje thuis te komen en ook de kinderen of bekenden te verrassen met een bosje. Ook geef ik ze graag wat groenten mee.

De geringe afstand van mijn huis naar de tuin is wel heel belangrijk voor mij.

 

Hoe fit te blijven door gebruik van houtsnippers.

Mijn naam is Martijn van Vliet. Ik ben getrouwd met Natasha, en we hebben twee kinderen van 5 en 8.  Als gezin tuinieren wij sinds een jaar of 5 op complex de Breukerkamp. We hebben wel eerder in potten en in de achtertuin wat gekweekt maar dit is onze eerste echte moestuin.

We zijn gestart met een moestuin samen met de buren. Omdat het ons beviel zijn we een paar jaar geleden overgestapt naar een eigen tuin van 100 m2, die we nu eigenlijk alweer te klein vinden.  De Breukerkamp ligt heel mooi aan de rand van het dorp, waardoor de zonsondergangen vaak heel goed te zien zijn.   

We zijn meestal zo’n 1 tot 3 keer per week op onze tuin te vinden.  In het groeiseizoen kan het best veel werk opleveren, maar als je er eenmaal bent kom je helemaal tot rust en kun je de batterij weer opladen. Het is een echte hobby, want voor het geld kan je beter naar de winkel gaan.

Over het algemeen telen we groenten en fruit die in de winkel duur zijn, zoals bessen en peultjes. Verder telen we courgettes, pompoen, bonen, mais en verschillende bladgroenten. De bulk van onze groenten kopen we.    

 

Voor de kinderen hebben we de tuin zo ingericht dat er een plekje is waar ze kunnen spelen en graven. Dit jaar hebben beiden voor het eerst een klein stukje tuin voor zichzelf. Enige begeleiding is daar wel bij nodig. 

Ik zou ons omschrijven als experimentele biologische tuinders. Bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet. Compost en mest leggen we gewoon boven op de grond. 
Verder zorgen we ervoor dat de grond zoveel mogelijk afgedekt blijft met een laag organisch materiaal, zoals stro, gemaaid gras of snoeisel. Deze techniek wordt mulchen genoemd. Dit zorgt ervoor dat er weinig onkruid op komt. Is goed voor het bodemleven en houdt de grond ook in zeer droge perioden mooi vochtig. Oh ja, en je hoeft niet te spitten.    

Wat misschien wel grappig is en wellicht een tip. Voor onze paden gebruiken wij houtsnippers. De mooiste houtsnippers vinden wij gratis houtsnippers. Wij komen nogal veel in het bos en als we daar zijn houd ik altijd mijn ogen open voor hopen houtsnippers.  Met mijn fietstassen en een grote rugzak ga ik dan op pad om houtsnippers te halen voor de tuin. Ik denk dat ik dan makkelijk mijn eigen gewicht aan houtsnippers met mij mee sleep. Zo houd tuinieren je ook nog sterk en fit zullen we maar zeggen. 

 

 

 

Afbeelding invoegen
 
Tuinieren, het oogsten en de rust op 'De Koekelt' geeft veel tuinplezier.Tuinieren biedt niet alleen ons zelf veel plezier als tuinders, maar het wordt extra mooi en boeiend wanneer kinderen zien hoe de aardbeien rood worden, de aardappels groeien en megagrote courgettes geoogst worden.
 
De groente en het fruit, het groeit niet bij de Jumbo, maar in de moestuin! Voor de kinderen geldt: zélf de wortels uit de grond scheppen is een leuk karweitje. Als er bakken vol met aardbeien worden geoogst klinkt het van 'Wauw'!
 
Veel cherrytomaten smaken veel zoeter dan die uit de winkel. En ook de ijsbergsla is lekker knapperig. En als de bonenplanten vol bonen zitten kijken ook wij als tuinders zelf onze ogen uit. En wat te denken als een vijfjarige in het voorjaar een paar zonnebloemenzaden zaait, die vervolgens een paar maanden later 2 meter hoog zijn.
 
En een eigen stukje tuin met wat bloemen maakt het tuinfeest compleet! 
Twee tuinvaders: Roel Kuipers en Gert van Asselt


Ik ben Dr. Yaqin en tuinier sinds 2007 al in Ede. De reden waarom ik hier tuinier is dat ik suikerziekte heb, daarnaast zie ik tuinieren als een hobby en het is een zeer leuke activiteit. Ik blijf zo dan bezig, en kan tegelijkertijd gezond en biologisch blijven eten.
 
Tevens is tuieren zeer goed voor mijn sociale contacten, ik kom zo in contact met diverse mensen en kan gezellig s'avonds gaan praten. Ik heb zeer leuke buren, we hebben hierbij ook veel goede contacten met elkaar en geven aan elkaar advies. Daarnaast helpen we elkaar veel waar dat nodig is. Ook de voorzitter van onze tuin is zeer behulpzaam. We leren veel van elkaar op deze manier. 
 
Wat ik vooral verbouw zijn diverse exotische bloemen, maar ook diverse fruitbomen zoals kersen, appels, peren en diverse soorten bessen. en veel diverse soorten groenten.
 
Ik denk dat het de tuin goed zou doen als er aan einde van elke jaar op basis van beoordelingscriteria een prijs uitgereikt wordt aan de beste tuin, om op deze manier mensen te stimuleren hun tuin leuker en beter in te richten.
  Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
  Bij mijn opa in de tuin heb ik ook een stukje grond. Ik verbouw er veel soorten planten, die ik zelf heb geplant en gezaaid. het enige stomme klusje in de tuin vind ik wieden, maar dat doet opa ook. Het leukste klusje in de tuin vind ik oogsten en proeven of het lekker is.

Tot nu toe hebben we uit mijn tuin al veel aardbeien kunnen plukken en rabarber, sla, prei, peterselie en basilicum kunnen oogsten.
Bij de opening van de nieuwe tuin ben ik rondgegaan met lekkere hapjes en is de wethouder in mijn tuin komen kijken en vond de tuin mooi.
Callas Verwaal - tuinnummer 470
  Afbeelding invoegen

Afbeelding invoegen
 
Mijn naam is Margriet Hebels. Sinds 2005 tuinier ik bij de Bovenhoek. Omdat mijn man al vroeg met pensioen was zijn we op zoek gegaan naar een tuin. En de Bovenhoek is goed vijf minuten fietsen van ons huis. In het begin ging het wat moeizaam met tuinieren, omdat we toen in het voorjaar ook gingen verhuizen en aan het trainen waren voor de 4-Daagse van Nijmegen. Naderhand ging het prima en hadden we de smaak te pakken!
 
M’n man heeft voor de bessenstruiken een prachtige gaaskooi gemaakt en kasjes voor de tomaten en komkommers. Na het overlijden van mijn man ben ik alleen doorgegaan en ervaar het als een soort geluk om in de tuin te kunnen werken. Samen met mijn goede buren van de tuin ben ik er bijna elke dag te vinden.
 
De groententuin betekent heel veel voor me. Iedereen in mijn omgeving weet dat ook en geniet er van mee. Het is zo mooi om groenten te zaaien, daarna uit te planten, te oogsten en zelf te eten of te delen met anderen.
 
Ik vind het leuk om soms wat speciale groenten te kweken, snijbonen met prachtige rode bloemen, andere bonen met mooie gevlekte schil, rode spruiten die er uit zien als kleine rode kooltjes. In de zomer heb ik altijd bloemen van eigen tuin zoals pioenrozen, vrouwenmantel, rudbeckia en dahlia’s. Op dit moment worden de rode bessen rijp en ben ik erg benieuwd hoeveel kilo’s ik dit jaar kan oogsten. De verzameling potjes staat al klaar


Afbeelding invoegen
 
Ik ben Meral en met plezier tuinieren wij al ruim 3 jaar op de oude locatie en sinds vorig jaar op de nieuwe locatie Koekelt. Voor ons is het echt een gezins uitje
 
Mijn man, vader, moeder en kinderen besteden aardig wat tijd in onze tuin. Met plezier kweken en oogsten wij onze eigen gezonde groenten en fruit. Het vraagt veel tijd, moeite en geduld, maar de oogst maakt alles goed.
 
Wij hebben verschillende rassen aardappelen uit Duitsland, Ierland en Nederland gepoot. Naast rode pootuitjes hebben wij reuzen uien uit zaad opgekweekt en we hebben verschillende rassen van stokbonen. Vorig jaar hebben wij watermeloenen, Okra en paprika's in de volle grond weten te oogsten en ook aubergines.
 
Diversiteit, kweekmethodes en wisselteelt is mijn mans ding. Voor de kinderen hebben wij fruitbomen, frambozen, aardbeien, bramen en bessen geplant.
 
Al met al veel gezonde groenten en fruit wat wij met plezier eten..


Afbeelding invoegen
 
Mijn naam is Neeltje Nijdam-Wijnbergen. Ik ben 68 jaar. sinds 1984 heb ik een tuin op de Koekelt, maar niet continu. Destijds zat ik achteraan, waar nu de bomen staan, graasden toen nog koeien. Ik heb op verschillende plaatsen gezeten
 
Ik tuinier om te ontspannen. Destijds om even thuis weg te zijn van man en kinderen, daarna om na mijn werk te ontspannen en nu ik gepensioneerd ben, om mijn man te "ontvluchten". (grapje)
 
Ik verbouw groenten en bloemen. Heerlijk om je eigen sla te eten, die malse boontjes straks, de erwten en peultjes, een paar tuinbonen, en nu ook spinazie.
 
En dan de bloemen, de hele zomer lang. Ik ben geen goede planner. Ik zaai of leg wat in mijn hoofd opkomt.
Het geeft heel veel plezier.


Tuinieren is sociale contacten en ontspanning na inspanning
 
Ik ben Jan Gommers en al 27 jaar lid van de VAT-Ede. Ik ben begonnen met tuinieren op de oude "Koekelt" op tuinnummer 505 en heb dat altijd met veel plezier en voldoening gedaan.

Maar helaas omdat ons complex gezien het aantal lege tuinen veel te groot was, moesten wij op 15 september 2011 dit verlaten. Daarvoor kwam in de plaats het nieuwe complex, bestaande uit 4 clusters in 2012, tuinenpark De Koekelt.
 
In maart 2012 is dit complex opgeleverd en werden de tuinen aan de leden uitgegeven. Ik kreeg een omheind stuk van 10 x 10 meter op no. 476. Dit moest ik toen nog helemaal ontdoen van kweekgras, stenen, stukken plastic draad en hout. Al met al was dit geen ontspanning, maar inspanning.
 
Inmiddels ben ik ook lid van de werkgroep Complexbeheer. Vervolgens kwam het mooie werk, waar het uiteindelijk om te doen is: het poten en zaaien van de groenten. Al met al kan ik terugzien op een redelijk en succesvol jaar.
 
Jan Gommers

  Afbeelding invoegen     

Afbeelding invoegen
 
Mijn groentetuin
 
Het begon allemaal in de tuin van mijn opa (Theo Weening). Daar had ik een stukje tuin in bezit. Toen ik mijn eerste plantje daar kweekte (een pompoen), vond ik het helemaal geweldig hoe zo'n plantje in zo'n mega pompoen veranderde.
 
Toen hij zo groot was zat ik te denken samen met mijn vader. "Hoe zou het zijn als we zelf een groentetuin hadden". Toen het groentetuincomplex veranderde, stond er nog een groentetuin van 100 m vrij.
 
Vervolgens huurden mijn vader en ik dat tuintje, en zo ben ik tuinder geworden. Afgelopen jaar hebben mijn vader en ik de volgende gewassen geteeld:
aardappelen, bonen, radijsjes, aardbeien, komkommers, zinnia's, kalebassen en ... een pompoen van 30 kilo.
 
Jelmer Weening - 12 jaar