Het insectenhotel

 
 
Op zaterdag 1 september 2012 vond de officiële overdracht plaats van het insectenhotel op het tuinenpark De Koekelt. Het hotel biedt plaats aan bijen en andere insecten.
 
Op de zijkant van de kast is een plaat aangebracht met afbeeldingen waarop precies te zien is met welke bij je te maken hebt.
Het insectenhotel is vooral voor kinderen leuk om te bekijken.
 
Veel insecten zijn voor mens en milieu heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden.
 
Het insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats en in de koude maanden een geschikt onderkomen.
Naast het insectenhotel ligt de schooltuin. Een eigen plekje voor de jonge tuinders.
 
Het nieuwe onderkomen voor de insecten is gebouwd door de tuinders  Henk van Roekel en Lammert Hendriksen.

  

Zo maak je zelf een eenvoudig insectenhuis
Stap 1.
Wat hebben we nodig:
Een blok hout met een doorsnee van 15 cm en een lengte van 20 cm - twee plankjes van 20 bij 25 cm - één plankje van 8 bij 50 cm - bamboestokjes of rietstengels - een boor - houtboortjes van 4 tot 12 mm - schroeven. Optie: voor het dak een stukje dakleer.
 
Stap 2.
We zagen de bamboestokjes in lengtes van 20 cm en zorgen ervoor dat de verdikking aan het uiteinde komt te zitten. De insecten houden van een dichte wand achter in het gangetje. We boren gaten in het houtblok. Het zaagsel verwijderen we uit de boorgaten, anders beschadigen de insecten hun vleugels. We boren verschillende groottes, zodat er gangen ontstaan met een diameter tussen de 4 en 12 mm. Het houtblok niet doorboren, de gang moet aan de achterkant gesloten zijn.
Stap 3.
De plankjes schroeven we met twee schroeven vast op het blok hout.
Het plankje van 50 cm lang schroeven we vast aan de achterkant van het houtblok, zodat het boveneinde boven het dakje uitsteekt. Bovenin dit plankje boren we een gaatje om zo het insectenhotel te kunnen ophangen.
 
 
Stap 4.
Onder het dakje plaatsen we nu de bamboestokjes. We vullen de ruimte helemaal op zodat alle stokjes goed vast komen te zitten. Het insectenhuisje is nu klaar en we hangen het minimaal een halve meter boven de grond, op een rustig plekje waar ook voldoende zon komt. Het liefst in de buurt van bloeiende bloemen. In het voorjaar leggen solitaire bijen hun eitjes in de holtes en 'metselen' ze de holtes dicht.